our big day....

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, July 2, 2011

Entry tertunda - ChoColate Mania...

Aktiviti masa lapang kali nie..MARI MEMBUAT COKLAT.....hihihi....
actually bukanlah membuat coklat sepenuhnya..tapi lebih kepada membentuk & mempelbagaikan coklat....hikss....
Terdapat 2 jenis coklat iaitu COUVERTURE & COMPOUND.Kali nie buat 1 jenis coklat iaitu jenis jek iaitu  COMPOUND. Apa beza 2 jenis coklat nie sebenarnya ya?

COUVERTURE merupakan coklat mahal,dihasilkan daripada lemak koko (cocoa butter),lebih sensitif tapi sedap...sensitif camner??mudah cair (means x tahan panas la...) contoh coklat nie dalam pasaran adalah coklat CADBURY & FERRERO ROCHER. Antara jenama yang biasanya didapati dipasaran dan digunakan untuk membuat homa made coklat  adalah SELBOURNE & BERYL'S

COMPOUND  pula merupakan sejenis coklat yang diperbuat dari lemak sayuran. ianya lebih stabil pada suhu bilik & yang penting ianya lebih murah.Sbb tu aku memilih utk buat coklat nie..hihihihihi

memandangkan bilangan mould yang terhad,maka nie jer la hasilnya....meh kita intai hasil kerja  saye....

1. Lolichoc.....(bole ker nama nie...hentam jer la labu..)



2. Chocolate box. Sesuai untuk hantaran...dalam tu bole isi cokat-coklat kecik.Yang nie saiz S.


3. OREO chocolate (coklat berinti biskut oreo-bole gaks kot ganti ngan biskut lain...biskut meri mungkin.tapi kene carik mould yg besar la kot....)..
nie jek mould yg ada....esok-sok kalo di approve oleh CEO,akan ditambah lagi....

dalam nie ada biskut OREO. atas tu adalah edible image (diperbuat dr gula...bole makan..)
4. Pralin Chocolate...(kali nie bentuk bunga rose...esok-esok mau beli bentuk lain laks...). Sebenanya coklat nie sepatutnya berintikan stroberi. tapi kalo nak senang,letak jek kacang almond.so..aku gune kacang almond jekkk..hahahah..mudahhh....Coklat camnie biasanya kita jumpai kat airport...ala..yg ada inti macam-macam tu...harga dia pon lebih murah ckit....nanti aku share resepi inti coklat nie yerrr (aku ceduk dr mr google)..
bentuk camnie bole la diletakkan dalam chocolate box kat atas tu....bole la buat hantaran...

eh....ada 4 jenis jek coklat yg aku buat...sebenanyer bukan 'jenis' tapi bentuk...hahahaha...keylah,kat bawah nie aku share resepi inti coklat nie yerr...apa?resepi cairkan coklat???mana ada resepi,method adalah...gunakan cara double boiling...tapi aku xgune api dari dapur,aku cume gunakan air panas yg diletakkan dalam food warmer.senang & mudah.....key..nie resepi yg aku katakan tadi...

resepi inti orange/stoberi
bahan-bahan : whipping cream (40g)/susu cair
                      orange/stoberi paste (1sudu besar)-bole gaks tambah sunquick(utk perisa oren la)
                      white chocolate (100g-cairkan)
                      liquid glucose/madu (1 sudu teh)

cara-cara : masukkan liquid glucose dalam white chocolate - gaul hingga sebati
                 masukkan orange paste - gaul hingga sebati
                 masukkan susu/whipping cream - gaul gaks..
                 masukkan dalam piping bag...simpan dlm peti ais semalaman sblm digunakan...

keylah sampai kat cni jek entry nie..len kali sambung cite lain laks.....banyak lagi entry tertunda sebenanyer...hahahahah


No comments:

Post a Comment