Masakan terakhir sebelum Ramahdhan menjelma....Bubur Kacang Ijau...
Camner nak buat bubur kacang?
Meh cni den kabo kan....cara cara memasak bubur kacang ijau simple
bahan-bahan yg sepatutnya ado
1)kacang Hijau - den boli Rm1.50 jo...xtau la plak berapa berat dia... ---->rendam 2-3 jam
2)santan ( den guno 1/2 biji kelapa)
3)gula merah ( den guno siket jo....hubby xske letak gula nie bebanyak) ----> cairkan dengan sedikit air
4)gula putih/pasir (sesedap rasa)
5)garam....
car0-caro nye
1)rebus kacang ijau sampai empuk(agak2 udah ada yg pocah-pocah tu kire empuk la tu..)
2)masukkan santan & air -agak2 la berapa banyak kuah yg dikehendakki - air tu jangan banyak sangat..cair nanti buburmu
3)masukkan gula merah + gula putih/pasir + garam ---> perasakan...
4)masakkan dengan api kecik sehingga santan masak..
siap...
Masak kali nie xbanyak pon,tapi sebab xder sape yg nak ulang alik makan, maka dengan rasminya aku isytiharkan 'bertukar kepada eskrem bubur kacang"bling!!!!!
nie la rupe eskrem bubur kacang ijau aku......masuk dlm freezer...makan time cuaca panas..pergghhhh...sedappp
No comments:
Post a Comment